Inhoud van het Pakket

De speelset: even kennismaken

Het Huis van Lou bestaat uit 70 houten onderdelen, die je aan beide zijden kan bestickeren met de bijgeleverde, hoogwaardige stickervellen.

De personages

De kern van de speelset bestaat uit 32 personages. De meeste daarvan komen uit de boekenreeks Lou (Kathleen Amant i.s.m. çavaria, Clavis Uitgeverij). Om een nog groter deel van de mensen in onze samenleving aan bod te laten komen, werden nog enkele nieuwe personages toegevoegd. Op die manier biedt de speelset een reeks figuren waarin zo goed als elk kind zichzelf en diens directe omgeving kan herkennen.

Bij het zorgvuldig selecteren van de personages werd rekening gehouden met heel uiteenlopende invalshoeken van diversiteit, waaronder: huidskleur, etniciteit, psychische en lichamelijke mogelijkheden en beperkingen, seksuele oriëntatie, religieuze overtuiging, leeftijd, grootte, lichaamsvorm, kledij, kapsel, …

Vanuit het zogenaamde kruispuntdenken (intersectionaliteit) werden deze diversiteitsthema’s niet los van elkaar, maar samen bekeken. Je bent immers niet alleen blank, doof of vrouw: je bent misschien een blanke, dove vrouw. Die verschillende delen van wie je bent, beïnvloeden elkaar en maken je unieke, eigen zelve. In educatief materiaal dat ontwikkeld wordt in de Westerse wereld, worden die kruispunten al eens vergeten. Je vindt bijvoorbeeld wel afbeeldingen van een zwart kindje of een kindje met een hoorapparaat, maar een zwart kind met een hoorapparaat blijkt zo goed als onvindbaar. De personages in het huis van Lou zijn allemaal samen aan een kruispuntencheck onderworpen om een zo breed en realistisch mogelijk beeld van de samenleving te geven.

Van twee personages vind je in de speelset twee versies: Loubna en Amina, de moeder en grootmoeder van Anissa. Ze worden een keer met en een keer zonder hoofddoek afgebeeld. De reden hiervoor is dat moslima’s die een hoofddoek dragen, dat ook niet permanent doen. De kinderen kunnen op die manier kiezen welke versie van het personage het best past in de situatie die ze naspelen of bedenken. Bij het ontwerpen van de speelset is trouwens met verschillende religieuze overtuigingen rekening gehouden. Je vindt onder andere personages zonder zichtbare religieuze overtuiging (die dus mogelijk bv. vrijzinnig zijn), het kruisje van Yasmine en een Joodse kandelaar (die evengoed als niet-religieuze kandelaar gebruikt kan worden).

 

De tafel

In de speelset vind je een tafel waarop 10 verschillende afbeeldingen geplaatst kunnen worden. Ook hier is rekening gehouden met diversiteit in de breedste zin van het woord, in het bijzonder op vlak van voeding: verschillende eetgewoonten, verschillende culturen, met en zonder dierlijke producten (met vlees, vegetarisch, veganistisch). De verschillende samenstellingen van het bestek maken het geheel nog completer. Naast de afbeeldingen met voedsel, zijn er ook plaatjes met speelgoed, werkmateriaal en boeken. Op die manier is de tafel een bijzonder rijk element van de speelset die tal van mogelijkheden biedt.

  

 

De meubelen

Alle huizen zien er vanbinnen anders uit. Persoonlijke voorkeur, culturele invloeden, financiële mogelijkheden, gezinssamenstelling en andere praktische overwegingen zorgen ervoor dat geen twee huizen op dezelfde manier zijn ingericht. Daarom bevat het Huis van Lou een breed gamma aan meubelen, die de kinderen naar hartenlust met elkaar kunnen combineren. Door het ruime aanbod kan nagenoeg elk kind de eigen thuissituatie met de speelset creëren. Dat zorgt voor een gevoel van herkenning, wat niet alleen blije kinderen, maar ook een pak kansen voor taalontwikkeling oplevert.